Sunday, July 29, 2012

Ramadhan pertama di Negara orang..

Bismillahirrahmanirrahim.. 

Assalamualaikum and hai kawan2!
MashaAllah, lamanya Norfa tak update blog ni..
chek2 last date, it was months ago T_T
Banyak nak cerita,tapi rasa macam dah basi pulak cerita2 tu… :’P
Takpelah, Nopa share my latest story eh,eh? ;)

Nopa dah start cuti since mid of June sempena Summer hols dan inshaAllah akan mula sem baru this October :’)
Cepat masa berlalu, kita pun dah Ramadhan kannnnnn? :’)
Fyi, tahun ni Nopa decide untuk tidak balik ke Malaysia..
hakawan2 yang follow my twitter tahulah kot macam mana kadang2 Nopa sangat2 down sebab homesick…
Habis penuh TL twitter denganabah..iburindu…’ 
hehe! :’))

Tapi, orang cakap ‘Experience is something that you need to experience it yourself, sebab tu nama pun experience’….kan?
Jadi, mungkin macam nilah rasanya berpuasa di tempat orang.
Bangun sahur, sedih.
Berbuka, sedih.
Tarawih, sedih.
Pasaipa?
Pasai rindu sangat kata abah ibu.
Tapi takpe.. sebab,kejauhan nilah yang buat Nopa jadi ‘dewasa’…cewah! :’P
Banyak Nopa belajar tau!
Terutamanya masak-masak!
Ha…kat sini, bukan macam kat Malaysia, nak apa semua boleh order kat mamak ke, kat bazar ke, kat mana pun lah kan..makanan tu kalau kat Malaysia,kitalah paling heaven. 
*Rindu oi!* :’)
Jadi, kat UK nilah,
 Nopa yang tak pernah2 masak sendiri laksa Johor, dah pandai masak laksa Johor.
Tak pernah2 masak kuah lodeh, dah pandai masak kuah lodeh.
Nasi lemak, selalu merengek kat ibu minta buatkan, tapi sekaranghaaa.anytime, you say lah, I can cook lah for you nasi lemak tu..hihi
Kuih cara tu, ha..kat Malaysia, pagi2 je order ja kat abah, kang pukui 8 lebih camtu ada la dah atas meja. 
Tup2, kat sini teringin, amek kau…
google la myResipi, calling ibu, calling kakak
:')
Karipap, dulu main2 tepung ibu time ibu tengah kelim, sekarang,ha..kalau main2 laparrrr lerrr… :’)
Nasib la kat Malaysia dulu suka kacau ibu time masak,tapi tak pernah pun masak sendiri satu2 makanan tu. 
Jadi kat UK nilah, Nopa kena prakttikkan habis-habisan apa yang pernah Nor tengok ibu buat dulu. Huehue!
Alhamdulillah,
 tahun kedua di UK ni, bila ibu tengok album ‘TingtangTingtang Dkitchen’ Nopa kat Fb, lebaaaaaaaaaaaaaaar ibu senyum katanya.
Ibu cakap, ‘lawan toke nampakkk’..heheheehehe
Bangga tau bila ibu dan abah sendiri cakap anak diorang dah pandai berdikari,
dah besar boleh bawa diri.. :’DD 

Kawan2 yang suka cakap Nopa pandai masak..sebenarnya asalnya Nor ni cam 30% je pandai tau…
tapi pengalaman lah yang buat kita belajar.
 Tak pandai,kena cuba. 
Dah cuba, tak jadi, cuba lagi. 
Sampai tiptop, campak2 je ramuan tu nanti. 
Hihi! :P
Jadi berbaloi lah rindu-rinduan kat abah ibu yang jauh di mata dekat dihati tu…..kan… :’)))

Rasanya setakat tu je Nor boleh update dengan kawan2..
Doakan Nor kat sini yeeee :')
Ohya,
now dah di rumah baru, 6 Teddington close. Sedap tak nama rumah?
Hehe!
:'P

Di rumah baru still waiting for the internet jadi sebab tu lah Nopa jarang dapat update ni..
Till then,
Salam Ramadhan dari Canterbury, salam rindu dan sayang!

Notakaki
: InshaAllah akan update bagaimana Nopa buat tarawih dan pengalaman2 lain berpuasa di sini..betul, kena kuat hati!:')



4 comments:

Wan Ahmad Izudean said...

puasa kat sana lama kan.. macamana lah kalau berpuasa kat sana :D

NorFa NFMD said...

Lebih kurang 18jam juga :)
Alhamdulillah,seronok juga d sini.. Hehe :)

Kaio said...

wahh.. patut la kt FB dan instagram asyik upload gambar makanan jeeeee... hehehe! :)

-Faridz- said...

sbr nor ye. Hehe nt blik lepaskn rndu tu taw. :-)