Sunday, October 31, 2010

SEMPURNA.

Salam and good day readers~
Well,I don't have much to type on my post today,but recently I've read an article by Dato' Dr. Hj Fadzillah Kamsah --> JANGAN MENCARI TERLALU SEMPURNA..so,feeling good to share~
So,enjoy reading ya..:')

BUAT PEDOMAN BERSAMA. 

Jika kamu memancing ikan.... Setelah ikan itu terlekat di mata kail, hendaklah kamu mengambil ikan itu.... Janganlah sesekali kamu LEPASKAN ia semula ke dalam air begitu saja.... Karena ia akan SAKIT oleh kerana bisanya ketajaman mata kailmu dan mungkin ia akan MENDERITA selagi ia masih hidup.

 Begitulah juga .........  Setelah kamu memberi banyak PENGHARAPAN kepada seseorang... Setelah ia mulai MENYAYANGIMU hendaklah kamu MENJAGA hatinya.... Janganlah sesekali kamu meninggalkannya begitu saja.... Kerana dia akan TERLUKA oleh kenangan bersamamu dan mungkin TIDAK dapat MELUPAKAN segalanya selagi dia mengingatmu....  

Jika kamu menadah air biarlah berpada, jangan terlalu mengharap pada takungannya dan janganlah menganggap ia begitu teguh.... cukuplah sekadar keperluanmu.... Apabila sekali ia retak.... tentu sukar untuk kamu menambalnya semula.... Akhirnya ia dibuang....  Sedangkan jika kamu cuba memperbaikinya mungkin ia masih dapat dipergunakan lagi....

 Begitu juga jika kamu memiliki seseorang, TERIMALAH seadanya.... Janganlah kamu terlalu mengaguminya dan janganlah kamu menganggapnya begitu istimewa.... Anggaplah dia manusia biasa. Apabila sekali dia melakukan KESILAPAN bukan mudah bagi kamu untuk menerimanya.... akhirnya kamu KECEWA dan meninggalkannya.  Sedangkan jika kamu MEMAAFKANNYA boleh jadi hubungan kamu akan TERUS hingga ke akhirnya....  

Jika kamu telah memiliki sepinggan nasi... yang kamu pasti baik untuk dirimu. Mengenyangkan. Berkhasiat. Mengapa kamu berlengah, cuba mencari makanan yang lain.. Terlalu ingin mengejar kelezatan. Kelak, nasi itu akan basi dan kamu tidak boleh memakannya. Kamu akan menyesal.  

Begitu juga jika kamu telah bertemu dengan seorang insan..... yang pasti membawa KEBAIKAN kepada dirimu. MENYAYANGIMU... MENGASIHIMU... Mengapa kamu berlengah, cuba MEMBANDINGKANNYA dengan yang lain. Terlalu mengejar kesempurnaan. Kelak, kamu akan KEHILANGANNYA apabila dia menjadi milik orang ain Kamu juga yang akan MENYESAL....

Norfa's said:
Well,
that was brief.
:')
Ubat hati?
Klik sini:

Friday, October 29, 2010

Aku selesa di sini.

Tuai padi antara masak,
Esok jangan layu-layuan;
Intai kami antara nampak,
Esok jangan rindu-rinduan.

Pulau pandan jauh ketengah,
Gunung Daik bercabang tiga;
Hancur badan dikandung tanah,
Budi yang baik dikenang jua.


Sekali sekala kita baca pantun2 Melayu lama ni best jugak kan??
Ada makna tersirat and tersurat dalam tiap bait kata2 pantun tu.
Ok.
Entri aku tade kena mengena ngan pantun pun.
Sekadar 'berbasa-basi'
tak tahu nak intro ape kot.
Dah,jum.

Cerita mula :

Aku selesa di sini.
Ye.
Aku senang di sini.
Walau tidak sebaik tanah tumpah darahku,
syukur ya tuhan
Kau izinkan aku membuka mata
melihat luasnya dunia ciptaan Mu.
Sungguh,
Aku selesa di sini.

ok...tu je.
pape tah.
Dah macam nak bersajak lak~
:P
*Stop all ur rubbish talk nopa!-_-"*
Sebenarnya ye kawan2,motif utama  adalah :
Aku just nak share a lil bit bout my life here.
Ramai tanya macam mana bilik aku kat UK ni ha..
Rumah selesa ke,cukup tak furniture,masak ke beli je kat sana dan senarai akan berterusan sekiranya aku terus menaip soalan2 itu ye.
:P
Baiklah.Meh nak jawab.
Rumah kami ala2 rumah flat,
5 bilik with 3 toilet + shower room.
 Fully furnish. 
Cukup lengkap 
dapur,microwave,refrigerator, oven,toaster,heater,mesin basuh dry trus,kerusi,meja 
dan lain2 yang dirasakan perabot.:P

ha..meh nak tunjuk gambar sikit :

Sebelum tu,meh memperkenalkan my lovely housemates~
~Yasmin~Syin~Aten~Yati~

Dan kelihatan aku bertudung biru di situ ye~:P


Ni my first week kat bilik nih.
Buruk giler kaler sarung duvet dia -->Hijau lumut!
Rasa cam tak best kot.
Nak tidur pun tak lena.
>.<

Tadaaaa!Aku beli sarung duvet and cover sheet baru.
Pink!
Barulah lively sikit bilik aku nih.
Rasa girang je nak tidur dalam duvet tuh!
^_^


Lagi.Heee....Aku suke giler kot kat katil aku.
Kat tepi gobok tuh peti baju kotor.Pon pink!Atas dia yang tergantung2 tuh shawl.
*Gobok tu almari,ni bahasa Johor~:P*


My board n meja study.
Dah tampal ngan kertas pink bunge2.
Cam serabut lak meja aku ngan teh2 tuh.
My Lappy.
Dah bagi dia baju kaler pink jugak.
Ekeke.Tu adik aku pilihkan;before fly tampal siap2.
Oh,beg pack tu.
Untuk ke kelas.
From animal.
*Ala2 brand Tropicana*
Aku suke giler beg nih walaupun ianya purple dan bukan pink.
Sebab dia nampak cam shomel je ngan munge2 cam tuh.

Closer look.
Dah tade keje sangat gaknye duk potong2 pamplet yang aku dapat time exhibiton.Heh!Sampul chockets pon ade!
:P

 Koleksi teh setakat nih.Paling suke??Huh,semua pon aku suke...Tamak..ngeh3~
Teh camomile helps me relax,plus bau vanilla n honey~NIKMAT!
Lemon green tea~Wangi dan NIKMAT!
Strawberry tea?~Lagi lah NIKMAT!
Yorkshire tea~Oh..LOVELY!
Sungguh,aku penggemar teh.
:') 

Okeyh, ni my recent board.
Dah bertambah koleksi 'kolaj' aku.
Tangan gatal giler nak gunting2 n tampal2.

Oh!Ni half of my dapur.
Best tak?
Tambah gajin aku masak kat sini.
^_^

Dan ini aku.
Ye,depan pintu gumah sebelum naik tangga ke tingkat 1 rumah kami.

Owkey.
Jemputlah datang gumah ye.
Hehe~:P

Sekian saje berita dari Canterbury ,Kent.
Till then,
Cuddles and sMoochies!
Hey kamu!Senyum lah sikit!!
[^____________^.]v

Saturday, October 23, 2010

SiswaSiswi

Salam and good day readers..
Ngeh2,..tajuk entri takleh bla kot...
Siswa siswi gitu...:P
Memandangkan musim exam kat Malaysia skung nih,
meh tengok ragam kita sebagai insan2 terpilih untuk menghadapi exam.
*huahuahuahuahuahuahauhau!terpilih tuh!!*
So;
Mahasiswa Mahasiswi ; Beginikah kita?

Every New Semester: 
*Semangat berkobar nih!Aja2 fighting!*

After First Week: 
*Adoilaaa..malasnye nak g kelas*

After Second Week: 
*Lalalalala..Rilek2 sudah~*

Before the Mid-Term Test: 
*Ah..lama lagi kot nak exam,lepak luhh~*

During the Mid-Term Test: 
*Hadoilaaa..ape aku jawab tah~*

After the Mid-Term Test: 
*Yang lalu biarkan berlalu~So..Enjoy ah!*

Before the Final Exams: 
*Ah..lambat g..later2 lah study tuh*
Once Get to Know the Final Exam Schedule: 
*OMG!Killer paper ari first ker???!*
7 Days Before the Final Exam: 
*Tidur cukup2 dulu demi kesihatan masa exam kang*
6 Days Before the Final Exam: 
*Ahh...rilek ah..nak exam kena tenangkan minda kan*

5 Days Before the Final Exam: image
*Nak exam ke?blur2 lagi kot!*
4 Days Before the Final Exam: image
*Mula mabuk2 rabbit kot~:P*
3 Days Before the Final Exam: image
*OMG!OMG!OMG!exam2!cuak!!tpi tetap wengweng lagi!*
2 Days Before the Final Exam: image
*Hadoilaaaaa...nak exam dah ke*
1 Day Before the Final Exam: image
*Aiyaaaakkk!tonyoh muka kat dinding sampai lebam!*
The Night Before the Final Exam: image
*Burning da midnight oil la kite kan~*
1 Hour Before the Final Exam: image
*Exam?ha??ko kate nak exam???*
During the Final Exam: image
*Aku kesorangan...waaa..T.T*
Once Walk Out From the Examination Hall: image
*Mengharap rahmat tuhan~tawakal katenyeee~:P*
After the Final Exam, During the Holiday: image
*Cuti  otak pon ikot cuti lah!Enjoy balik~merewang sokmo!:P*

LOL...

Wednesday, October 20, 2010

Resepi: Kek Batik Mudah

Salam and good day readers....
How are you guys?
Hope you guys doing well in whatever you do.
;)

Ohya,
I wanna share another simple recipe!
"Kek Batik''

I've included the pictures so that it will be easier as your reference kot?

 Ok..so all in this picture is what you need for the 'Batik'...:)
Haha...Asda brand jer nampaknye ye.

It's so hard to find the condensed milk just like the F&N brand in Malaysia..
But this 1 not as sweet as 1 in Malaysia..kena tambah gula half cup untuk bahan ya~
*maybe coz Malaysian is sweeter~haha..takde kena ngena!:P*
And Marrie biscuits is hardly seen here ok?
* exaggeration kot..huahuahua!!*
But I replace with this type of biscuit which similarly taste like our biskut mery tu which so called 'Rich Tea'~:P
*All ingredients is suitable for vegetarian..
sini yang ade simbol 'V' tu lah yang d yakini halalan toiyiba~:P*


 Step 1: Patahkan beskot2 semekot itu yer!*Rosak bahasa*


 Step 2: Heat up the pot and melt the butter & chocolate

 See...they're melting..:P
*Ni pun nak tunjuk..tah pape*

 Step 3: Fully melted?Nah...Pour in the condensed milk ya...:)

 Step 4 : Let them mix,cooked and 'thick'..:P

 Step 5 : Now you can pour the chocs and mix with the bicuits ya..:)

And tadaaa.....!
Cool it down and store in your refrigerator..
Dah sejuk bolehlah potong2 minum teh...!
[^_^.]v
Wink2!!
Senang je kan?
Cepat disediakan lagi..
So,
try lah..
All da best..:)
Till then,
Cuddles and smoochies!!

Salam sayang dari Canterbury!

Friday, October 15, 2010

Resahnya hati...:'[

Salam and good day readers..
Urm2...actually I should post about my class-trip to London last week but I'm not in da mood to do so...
Seriously,mood tu hilang..
Gara-gara mimpi aku malam tadi
and these few days aku sangat2 rasa tak keruan [eceh!ayat power kot?:P]
Hati rasa gelisah
and selalu rasa yang something bad will berlaku..:'(
First of all,sorry
because I mixed up da languages,English BM,BM English as well..
I don't like to write all this bad feeling in my diary as aku rasa malas nak pegang pen kot?:P
On lappy,buka blog,hah,taip je lah ape yang ko nak luahkan..lagi senang kot?
Blog aku,sukala ati kan?:P
Owh..
aku patut cerita ape mimpi aku sampai aku rasa tak best jer ni...
:
:
:
Aku benci mimpi macam tu.
Sumpah.
T.T
Pagi2 tersentak kot aku bangun dari tidur.
Menangis tak berenti!

Cerita mimpi mula:

Aku mimpi aku ada d Malaysia,together with all my old friends.
Aku g jalan2 kot,aku rasa cam happy sangat sebab dapat jumpa kawan2 lama tu..
Petang..
aku tak sabar2 nak balik rumah
Sangat rindu kat my abah my ibu my adik my abang my kakak
Tapi
:
:
:
:
Aku terkejut tengok keadaan rumah aku
Macam rumah tinggal
Usang sangat
Mana abah
mana ibu
mana abang
mana adik
kakak aku!!
Mana dia???
Ya Tuhan!!
Kau saja yang faham ape rasa hati aku masa tu.
Dengan rindu yang sarat kat dada,
rindu nak kucup tangan mereka
rindu nak peluk cium keluarga
Mereka dah takde
Hilang entah ke mana
Aku sangat hilang arah
Buntu
Pening
Puas aku bertanya pada semua
dan diorang macam merahsiakan sesuatu yang semakin buat aku tertekan sangat2
Akhirnya
Entah macam mana aku tiba2 berada d pusara
Satu pusara besar
Bila aku dekati pusara tu
YA Allah
Berderau darah
Meraung sekuat hati
Kenapa Kau ambil mereka dulu Ya Allah
Mengapa tidak Kau beri aku peluang peluk cium mereka
Sungguh
Aku hilang arah
Sedangkan aku selalu berdoa
'Panjangkan umur abah ibuku,adik beradikku..lebih dari umurku Ya Allah..kerana aku tak sekuat mereka untuk menghadapi hari d mana nanti aku hilang salah seorang dari mereka.."
Dan,
sekali gus,
Kau ambil mereka semua
Tersentak!
Menangis and
That's it!
Aku terjaga dari tidur.
Sakit kepala.
Sakit sangat.
Hati pulak sangatlah sangat risau
tak keruan
Ya Allah...!
Cepat2 aku capai phone
Cepat2 ku cari nO abah
Tak berjawab..:'[
Risau!
Cepat2 aku dail nO ibu
Pun tak berjawab
Adik
Juga diam!
Ya Allah
Mana semua orang ni??
Owh,telefon abang!
Cepat la jawab
Lamanya
Abang
anwer your phone lah cepat!!
>,<
Alhamdulillah..
Dia jawab
Tapi dia tak ade dekat ngan abah ibu n adik
Dia kat klinik
Ya Tuhan
Risau sangat2!!
Kakak?
*tut tut..SMS*
"woit,aku ngah kursus,tak sempat on9,rindu ko jugak"
SMS dari kakak~lega sikit..
Tapi tak tahu lagi keadaan abah ibu adik kat rumah
Telefon lagi
No phone rumah plak
Lamanyaaaa!
Jawab lah
Abah ibu adik..
:'(
Kali ke 2
Tup!
"Assalamualaikum..Nor ya?"
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
Alhamdulillah...
diam2..menitis air mata 
di hujung talian aku kenal itu suara ibu
Mereka baik2 aja khabar ibu
sedang minum petang d laman rumah
Handphone abah ibu adik semua d dalam rumah
Telefon rumah je jelas kedengaran deringan
Aku tersenyum sendiri
Ibu cakap tak sempat nak jawab tadi dah terputus
Diam2
Aku menyeka air mata yang mengalir
Ibu tak boleh tahu aku mengangis
Ibu kena tahu yang aku kuat d sini
Ya Allah!
Aku rindu saat itu!
Aku rindu saat aku dekat dengan mereka
Kini terpisah antara benua
Jauh beribu batu
:
:
Alhamdulillah
Kau masih lindungi insan2 kesayangan ku itu
Syukur Ya Allah
~Lega hati ku,dan hapuslah air mataku~

Friday, October 8, 2010

"The Attitude" by Norfa

Deep from my heart...
Words coming out...
And now...
Presenting to you...

"The Attitude"

People's attitude
Hard to expect
Hard to define
Hard to explain
Hard to control

Their attitude
Let them be
Let them happy
Let them laugh
Let them cry
Let them shout
Let them do anything they want to do
As if
Only them
Only them live in the world
Only them have the feeling
Only them have voice to speak
Only them have time to judge
But not us

Us have nothing
but to accept
Just the way they are

When we are mentally exhausted thinking about people's attitude
There are nothing much to change
They are still who they are
Maybe they don't just find a mirror to reflect themselves
So
Let's us stop thinking!
And live life to the fullest
Ignore those who laugh at you
Because
Your life
Your rules!

Till then,
Cuddles and smoochies!
Hey you!
Senyumlah sikittt!
[^_^.]v

Nikmat kot??

Gelak.
[Google image]
Gelak lah lagi.
Gelak sepuas hati!
Gelak guling2...
Gelak sampai menangis!!
Alhamdulillah.
Ye.
Teruskan gelak.
Nikmat kan?
Nikmat sangat gelakkan orang.
Nikmatkan dapat buat orang tu nampak buruk?
Nikmat dapat mengutuk.
Sangat nikmat jadikan orang tu 'bahan'.
Iye.
Nikmat sangat.
Gelaklah sampai puas.
Orang lain takde hati.
Takpelah nak gelakkan dia puas-puas.
Kutuk,hina,maki puas-puas.
Orang tu memang tak kisah kau nak jadikan dia 'bahan'.
Sekejap.
Berhenti.
Sekejaplah.
Berhenti gelak.
Fikir sekejap.
Salah ke apa yang dia buat?
Kau ada cermin?
Cuba tengok cermin tu.
[Google image]
Tengok muka kau.
Sempurna sangat kan?
Sempurna sangat diri kau tu ye?
Sempurna sampai tak ada cacat cela.
Sempurna sangat amalan kau kan?
Sampai kau tak sudah-sudah nak gelakkan orang.
Bukan dia tak boleh diajak bergurau.
Tapi bergurau pun ada batasnya.
Kan???
Ingatlah.
1 hari nanti,
sampai masanya,
kau takkan boleh tergelak lagi.
Nak senyum pun tak larat.
Saat tu,
Aku pasti,
kau akan teringat.
Nikmatnya saat gelakkan orang.


[Google image]
Ye.
Sekadar renungan.
Yang terasa.
Fikir-fikirkan.
Muhasabah jom?
Sebab..

[Google image]
[Google image]

Sekian.
Gelak ramai2 jom!
:P
It's damn much tiring to think people's behaviour.So let's stop thinking!

:P