Thursday, April 14, 2011

Ireland's Story: 2nd visit; Belfast.

Assalamualaikum peeps!
Aku baru balik dari Asda nia,fuhhh...!
Banyak betul borang fruit juice n buah2an..Sihat kan?
hihi!
:P
ok,korang mesti taknak tahu pun cerita Asda aku.
Takpe aku ade cerita panjang tentang Belfast.
Nak sambung cerita dari Dublin.
:)
Jom,sudi2 kan baca.
^_^
Ohya,yang tertinggal cerita Dublin,klik bawah ni:
Ok,
Setibanya d Belfast,kami pun jalan2 lah kat town dia,g kat City Hall,


IMG_6956
*Sebahagian ahli Jaulah kami :)*
then g kat Queen University.
IMG_7115
Ha,kami picnic kat situ and main orang kampung,mafia,couple and ahli sihir.
Seronok gak main game ni.
Thanks to Anis yang conduct this game.
Alhamdulillah,
ibrah dari game tu is setiap dari kita kena sedar kita masing2 ada peranan sendiri.
So,pandai2lah jalankan peranan masing2.
Sama ada nak pentingkan diri sendiri,
atau melaksanakan tanggungjawab pada orang lain.
Agak 'zass' kot!
Yelah,
kita kadang2 terlalu reserved for ourselves.
Mungkin bukan kita,
tapi diri aku sendiri nia.
Padahal,
kita ada peranan masing2.
Yang bukan hanya untuk memikirkan hanya tentang diri kita,
tapi juga masyarakat sekeliling.
Oh,zass nye!
:')

Ok,dah puas main2 kat taman University tu,
kami dibawa ke rumah Kak Win.
Kak Win ni pakar sakit puan tau.
Salute to her,
dalam kesibukan dia bekerja,dia masih sempat luangkan masa untuk kami,
untuk sharing ngan kami.
:')

Apa yang kami dapat dari Kak Win?
ni tajuknya:
'Generasi Al-Quran yang unik'
Yup,
sangat tersentuh bila dengar sharing ni.
Korang tahu siapa dia generasi al-Quran yang unik?
Meh aku share ape yang aku faham dari sharing ngan Kak Win tu ye..:)
Dakwah Islamiyah telah pun melahirkan satu Al-Quran yang unik,generasi sahabat Rasulullah SAW, Ridhwanullahi alaihim, iaitu suatu generasi yang paling istimewa di dalam sejarah Islam dan di dalam sejarah umat seluruhnya. 
Generasi itu tidak pernah muncul dan timbul lagi sesudah itu,
walaupun terdapat juga beberapa peribadi dan tokoh tertentu di sepanjang sejarah
 tetapi tidaklah lahir lagi segolongan besar manusia, di satu tempat yang tertentu pula, seperti yang telah muncul dan timbul di dalam peringkat pertama dari penghidupan dakwah ini.
:')
Sedihkan bila dengar generasi itu dikatakan hanya muncul pada zaman tu,
tapi,
Al-Quran yang menjadi sumber dakwah ini masih berada bersama-sama kita.
Hadis Rasulullah SAW dan petunjuk-petunjuk daripada perjalanan hidup dan sirahnya yang mulia itu juga masih ada di samping kita, seperti juga kedua-duanya telah ada bersama-sama dengan generasi yang terdahulu itu, tidak jejas oleh perjalanan sejarah dan tidak lapuk oleh perkembangan zaman; hanya diri peribadi Rasulullah SAW sahaja yang telah tiada lagi bersama-sama kita sekarang.
:')
So,
ayuh,
sama2 kita berusaha,
mendalami dan memahami al-Quran serta isinya,
mencontohi sunnah dan akhlak baginda Muhammad SAW
:')


Personally,
aku tersentuh dengan sharing dari Kak Win ni.
Ohya,
dia juga cakap tentang jahiliyah dalam diri kita yan diumpamakan macam chewing gum!
Betul kan,
kalau ada chewing gum melekat kat tapak kasut,
tak selesa kan kita nak bergerak.
Samalah dengan diri kita.
Masih ada khilaf dalam diri,
yang seharusnya perlahan-lahan kita perbaiki
supaya perjalanan kita untuk menjadi hambaNya lancar dan mudah.
Sekali lagi,zass kat diri sendiri!
:')
After sharing kami makan sama2 dan malam tu bermalam d rumah Kak Win.
:)
Esoknya,pagi2 lagi bus yang bawak kami untuk Belfast tour dah datang jemput.
Have nothing much to say but,
SUBHANALLAH
Sangat speechless bila tengok scenery yang sangat2 tak terkat indahnya.
Kiri kanan bukit bukan yang sangat2 luas menghijau,
LAut yang berlayer2 warna biru,hijau, turquoise.
dengan kambing biri2 yang gebu2 belaka!
Ok,
hari tu aku baru tahu yang Ireland juga dikenali sebagai island Sheep.
IMG_7313

:'P
*Jakun!haha!*
First stop kat castle.
Cantik.
IMG_7145


IMG_7168
tapi castle kat Uk ni aku rase lebih kurang je bentuknye.
Heee!
Then perjalanan ke jambatan gantung.
Seriously,
I was amazed and sangat2 tak terkata ape.
IMG_7228

Subhanallah, cantiknya.

Subhanallah,indahnya.
Subhanallah,luasnya.
kalimah2 tu tak lekang d bibir.
:')
IMG_7244
IMG_7257
IMG_7271
IMG_7265
Hijau kan?
Laut sangat luas.
MasyaAllah,
:
:

Fatir [41]
Sesungguhnya Allah menahan dan memelihara langit dan bumisupaya tidak berganjak dari peraturan dan keadaan yang ditetapkan baginya dan jika keduanya (ditakdirkan) berganjak maka tidak ada sesiapapun yang dapat menahannya daripada berlaku demikian selain dari Allah. Sesungguhnya Dia Maha Penyabar, lagi Maha Pengampun.



Then perjalanan diteruskan ke Giant Causeway.
IMG_7275

eh,seronok tau dengar pakcik bus tu bercerita tentang Giants Causeway and sejarah mitos2 ape semua tulah!heee!

Nak tahu?
klik sini:
Giants Causeway


IMG_7414

Batu kat sini semuanya berbentuk hexagon,
IMG_7445
and semua ni bukan cause by human but Allah yang mengizinkan alam membentuk batu2 tu jadi macam tu.
Nak tahu cerita dia klik la link kat atas tu ye?
Siyes best!
:')

Jadi,
inshaAllah,
ni je kot cerita d Belfast.
Ahli jaulah yang membaca,
kalau Nor ade tertinggal mana2 isi,bagitahu ye?
:')
Akhir kalam,
next cerita d Cork.
Terima kasih kerana sudi membaca.
Sekian dulu dari saya!
*Sopannye!haha!*
Waallahualam.
^_^Eh,you,senyumlah sikit!-->trademark entri2 kat blog ni!hihi~
[^_^.]v
notakaki: Pengalaman adalah sesuatu yang perlu kita rasai sendiri. Terkadang ia sangat2 sukar d gambarkan dengan perkataan. MasyaAllah. :')

5 comments:

fieqa said...

Best! ^_^ LIKE!

... said...

as salam..
wah! sepanjang saya menetap kt uk, tak pegi mana2 pun. kat gt abington je. haha. balik keje, tido. hari2, keje, keje, keje. haha..
beshnya jadi pelajar..
huhu...cuti bolhe jalan2..

sob2..
rindunya..

best!
maka, saya follow. saya ni masa kt uk, peruk gila. memang fikir keje je.
dah tengok sini..harap2 tak sesat bila balik semula. ekeke~

Shafiq Hashim said...

Salam
Bestnya Study Di Luar...
Mudah2an Saya Dapat Sambugn Ke Sana..

Biela Yusoff.. said...

emm..bestnya kak...comel2 tmpkt kak sana ..indah sunggh cipta Allah...semoga akak selmat disana amin..

amarhalim said...

bestny korg.