Thursday, August 11, 2011

Recipe : Apam Gula Hangus.

Assalamualaikum!
dah 11 Ramadhan kan?
Alhamdulillah!
^_^
Petang2 macam ni,
juadah berbuka mesti dah siap kan kat dapur tu?
Hari ni Nopa n ibu masak Soto Johor.
Korang makan apa nanti?
:)
Okok,
Macam biasa
saje nak share resepi nia.
Semalam buat Apam Gula Hangus.
First time buat,
teruja sebab menjadi,
Alhamdulillah!
;)
 So,
kalau berminat nak try,
cepat2 amik pen dan kertas salin resepi ni ya?
Bahan2 untuk buat apam ni senang sangat tau!
^_^



Bahan-bahannya:

1 cawan gula pasir
1 cawan air
2 biji telur
1/2 cawan minyak masak
2 sudu besar marjerin
2 sudu susu pekat
1 sudu teh soda bikarbonat.
1 1/2 cawan tepung gandum.

Cara-cara:
Dengan lafaz Bismillahirrahmannirrahim,
jom buat gula hangus/caramel dulu ye:

Gula dihanguskan kemudian dicampurkan dengan air panas.kemudian sejukkan
Next,
sediakan blender ya?

Didalam blender masukkan telur,susu,minyak dan marjerin kisarkan anggaran 3 minit.
Then,

Masukkan gula yang telah disejukkan tadi bersama-sama soda bikarbonat dan dikisarkan lagi.
Akhir sekali masukkan tepung dan dikisar lagi sehingga sebati.
Kukus adunan tadi di dalam loyang yang telah disapu dengan minyak masak selama 45 minit.
p/s:Sekiranya adunan nampak cair bolehlah ditambah sedikit tepung agar apam tadi tidak mendap dan basah dibahagian bawahnya.

Ni yang Nopa buat semalam:
Gebu..hihi!
^_^




Ok,sekian saje entri hari ni.
^_^
selamat mencuba.
Dah cuba nanti share2 lah sikit~
heee!

Salam Ramadhan!
Semoga Ramadhan kali ini kita tidak rugi..
:'D



No comments: