Monday, February 13, 2012

Andalusia,Spain : Hari 2.

Assalamualaikum kawan2!
Tak jawab dosa kalau jawab saaaaaayaaang!
:P
Ehem,
perasan tak header baru Nopa?
Fiu fiu......:P
Tapinya,Nor bukan nak hupdate pasal header pun,
tapi nak sambung cerita my short getaway to Spain last winter ;)
Bismillah..
ha..
Sebelum tu,
untuk entri first,boleh click sini:
Andalusia,Spain: Hari 1

Ok,cerita sambung.
Hari 1
12/12/2011
Syin n me arrived at El-granado Hotel around 930 pm.
It was a long way down from city centre.
fiuuuu...nasib baik Nopa tak pakai heals oi.
:P
And alhamdulillah,
ada seorang makcik yang baru nak tutup kedai tolong tunjuk kat kami hotel tu kat mana.
Oh2,tak perlu banyak cerita. Sebab nak masuk hari ke 2 nia.
IMG_8283
****
Hari 2
13/12/2011
Seawal 8 pagi sudah bersiap!
Hati sangat tak sabar nak tengok al-Hambra..!
Insiden 'pukau' di Malaga pun seakan dah terpujuk.
:')
Allahuakhbar,
macam tak percaya,
hari ni Nopa nak ke al-Hambra.
Sebabnya selalu dengar nasyid Far East :
Al-Hambra..
IMG_8823
seperti ada sejarah menarik yang berlaku
 disebalik bait kata-kata lirik lagu yang dinyanyikan oleh kumpulan Far East.
IMG_8397


Apa yang berlaku di sekitar Kota Granada sehinggakan setelah 500 tahun barulah azan kedengaran..


Apa yang berlaku pada waktu itu sehingga istana Al-Hambra turut menjalani zaman kehancuran.. 
Nopa nak sangat tahu.
Pernah tengok dari Jejak Rasul je.
Urm2.
:')
Jadi,
Mencari Sirah Alhambra

Ditengah kesibukan kota Granada
Kini terbina indah sebuah menara
Setelah 500 tahun menunggu
Akhirnya azan terdengar di situ

Suara itu kembali bergema
Mengajak sujud pada yang Esa
Bersihkan segala debu dan noda
Yang terpalik di kubah Al-Hambra

Al-Hambra
Singgah sanamu pernah bersinar
Al-Hambra
Indraloka mu merah bercahaya
Dengan cahaya iman dan taqwa

Terdengar azan di Kota Lambra
Gemersik di seluruh buana
Nyalakan cinta yang membara
Perjuangan yang tiada sudahnya

Sejarah seringkali bertandang
Tamadun silam kembali gemilang
Bangun Granada dan Cordova
Teguhkan istana Al-Hambra

Al-Hambra
Singgahsana mu pernah bersinar
Al-Hambra
Indraloka mu merah bercahaya
Umat silam membina empayar
Kegemilangan

Al-Hambra
Singgahsana mu pernah bersinar
Al-Hambra
Indraloka mu merah bercahaya
Bangunlah Granada berdirilah Cordova
Teguhkan kembali
Istana Al-hambra
Suburkan semangat
Andalusia


Ok,ni sedikit info Al-Hambra Nopadapat dari Mr.Google:
Alhambra, sering juga dijuluki "Istana yang Hilang" atau "Kejayaan yang Sirna".
 Alhambra yang terletak di Granada, Andalusia (nama yang diberikan umat Islam untuk Sepanyol) menyimpan rakaman sejarah kehebatan ilmu pengetahuan, karya sastra, seni dan arkitektur umat Islam.
Bahkan Cordova, wilayah dimana Alhambra berdiri disebut sebagai puncak kecemerlangan ilmu pengetahuan Islam, di saat Barat sedang dalam Abad Kegelapan.

Setelah menundukkan Andalusia, bangsa Arab dan Berber atau Moor yang Muslim selama berabad-abad berusaha memakmurkan negeri yang gersang, tandus, dan penduduknya yang angkuh dan keras itu, hingga kemudian menjadi sebuah negeri yang subur, makmur, dan menjadi pusat peradaban dunia.

Tapi pertikaian internal menjadi penyebab kemunduran umat Islam di Andalusia, bukan kerana kehebatan dan kekuatan tentara Salib, seperti banyak disimpulkan oleh para sejarawan. 
Dan sayang, istana yang begitu megah itu tidak lagi diurus, bahkan dijarah dan dihancurkan, termasuk Perpustakaan Cordova yang menyimpan banyak dokumen penting bagi ilmu pengetahuan.

Jika dilihat kepada sinopsis sejarah Al-Hambra, masih belum cukup bagi Nopa mahupun pembaca mendalami sejarah Al-Hambra secara terperinci.
Nopa masih lagi mencari sumber2 yang menceritakan dengan lebih lanjut tentang sejarah Al-Hambra.
Tentang sirah Tariq bin Ziyad.
Buat kawan2 yang mengetahui kisah disebalik apa yang berlaku,
bolehlah berkongsi cerita di ruangan blog Nopa ni ya?
:') 
Ok,
pengalaman d al-Hambra?
Worthless.
Speechless.
Precious.
IMG_8346
IMG_8441
Subhanallah,
that was a word yang boleh Nor ungkapkan saat masuk dalam Nazari Palace.
Kalimah
La ila ha illallah 
penuhi dinding2 al-Hambra.
IMG_8358
IMG_8374
Indah.
Cukup indah.
Cukup untuk terasa betapa hebatnya kita suatu ketika dulu.
IMG_8383
IMG_8578
IMG_8668
Allahuakhbar,
kita pernah hebat!
tapi,
sejarah tinggal sejarah.
Di mana kita sekarang?
;(
IMG_8427
IMG_8435
Kamera dikeluarkan.
Gambar terakam.
Jauh dihati,
sesal kerana kerajaan yang pernah hebat di Andalusia kini bukan lagi Islam.
IMG_8480
IMG_8515
ok,
Hampir setengah hari di al-Hambra.
bertemu sahabat baru.
Laura namanya.
Cantik,27 years old.
Dia tak boleh cakap English,
tapi dia ikut Nopa and Syin jalan2 sekali dalam al-Hambra.
Kakak cantik ni suka bergambar.
Tapi sayang,
Nor n syin lupa nak minta FB dia.
:')
Takpelah,mungkin setakat itu perkenalan kami.
Keluar al-Hambra,kami ke bandar Granada.
Nak makan.
Lapar setengah hari berjalan.
:'P
IMG_8668


Di Granada,singgah d kawasan Muslim's food.
Seronok tengok kiri kanan kedai kebab.
Halal.
:')
Kalau diperhati penduduk Spain.
Islam kini minority.
Ramai Muslim dari Morocco.
Jujur,
Nopa sangat tersentuh bilamana
 terserempak dengan Muslim 
di jalan-jalan di Alhambra dan Granada dan ditanya,
'Are you Muslim?'
and for sure lah jawapan Syin n Nor
'Yes,we are Muslim'
Reaksi mereka:
''MashaAllah,
Alhamdulillah,
Allahuakhbar!''
Betapa tersentuhnya Nor,bila kalimah2 itu keluar dari mereka.
Betapa mereka fahami menjadi Muslim Muslimah itu adalah satu nikmat terbesar.
Tapi 
Nor jadi malu.
Malu dengan diri sendiri.
I am a muslimah,
but layak kah title Muslimah itu pada Nor?
:'(
Saat itu,
ada sesuatu sangat mengusik.
MUSLIMAH.
APA ERTINYA?
Allahurobbi.
Saat itu,
Nor tekad ingin mencari ertinya diri sebagai muslimah itu.
:')
Hari pertama tarbiyahNya tentang sabar dan redha.
Hari kedua mencari erti Muslimah.
Alhamdulillah,
He gives me that feeling.
InshaAllah,
Till the next entri,
Hari ke 3 di Cordova.
Lagi,
ada tarbiyahNya di bumi asing itu.
:')
IMG_8550Preview
notakaki:
Lagi cerita: al-Hambra
:)
'Kamu (wahai umat Muhammad) adalah sebaik-baik umat yang dilahirkan, (kerana) kamu menyuruh berbuat segala perkara yang baik dan melarang daripada segala perkara yang salah (buruk dan keji), serta kamu pula beriman kepada Allah (dengan sebenar-benar iman)'.
[Ali Imran 3: ayah 110]

6 comments:

Aminur Rashid said...

Subhanallah

Aminur Rashid said...

Subhanallah

[PCL] said...

salam singgah

sIncEriTy hEart said...

SubhanAllah..moga ada ibrah yang boleh kita amik..teruskan pencarian awak tue k!hdup nie akan sntse memerlukan kita utk mencari dan terus mencari..=)

shinamarukochan said...

='))) sangat tersentuh..

Izyan Munawwarah said...

Subhanallah =)