Sunday, September 26, 2010

Salam Canterbury : Part 2...Adapting,Learning,Exciting,Experiencing!

Salam and good day readers..
Oh my!!!Terketar-ketar time haku on lappy nih...Baru pas solat subuh nih..sejuk amat!!!~=P
Giler lame aku tak update blog nih kan...
Yeah2....Busy??kot??taklah..tak busy mane pon..saje wat2 busy..ahaaa..:P
Ok,dah 2 minggu aku d negara orang.
2 minggu tu juga macam2 dah jadi.
[jangan risau!!will more good news to hear than d bad 1!:P]
2 minggu tu juga aku kesejukan.
2 minggu yang memenatkan.
2 minggu yang mengkagumkan.
2 minggu yang macam2!
Haaaa..kalau cam ni lah aku tulis,baek aku wat tajuk sajak '2 minggu yang...'..
OK2...meh duduk dekat2 aku nak story mory okeh...!
Regarding on my topic for today :
Adapting;
Learning;
Exciting;
Experiencing!
Yup3.....4 words tu yang boleh aku konklusikan untuk hari ini ya..
dudududu..mencapap jap!=D
Masok topic owKEyhhhhhhh!

Adapting
Hahhh...ngan benda hape yang aku nak adapt nih??dududududu~banyak ok!
First and d for most is d weather!
Hoh!Semuanya baik2 aja kat sini,but not d weather...dennngggggg!!!Tetibe seJukkkkkkkkkkkkkkkkk tetibe matahari bersinar teranggggggggggggggggggggggg TAPI  angin dia...Mak aiii!!!!!Kena kat kulit;terasa d gigit!!:P
Ni baru end of summer n d beginning of winter..karang winter tataw lah aku cane kan....Hibernating in my room je lah kot??!:P
OK2..aku paham,mesti ade yang cakap,rilex ah,ko baru sampai kot..lama2 biasa lah tu...ye..ye..!kan aku cakap ngah adapting nih?:P
Haaa..lama ok kot..aku tengok senior aku slamber yaya je pakai short..hebat2!=]
Lagi benda yang haku nak adapt??
Oh....Sistem belajar kat Canterbury Christ Church nih...
Oh my....
everything in d student net!
Kena selalu alert,selalu ngadap laptop,selalufocus n kena banyak banyak banyak lagi banyak3 buat bacaan awal sebelum ke kelas...!pasal baca2 nih tak kesah sangat kot cuz kat Malaysia pun dah wat gitu...pasal on9..haish...boring lah tengok laptop je..[padahal,on9 FB 24hours kot!]~:P
oK2..adapting lah niiii!:P
Lagi......oh...walking!
Ye...ngah adapting to walk fast ok...
Kaki diorang panjang2 kat sini,laju je jalan...aku yang ingatkan dah laju ni pon kena upgrade my speed lagi..kot la jadi 50km/hour?ntah!!haha..pepandai je haku bagi speed tuh...:P
Walking to my uni,oh....it takes bout 20minutes but to d Augustine House[library]....oh my...!It takes u bout more than half hour!jauh giler...=.="
NAsib bek canggih lebrary tuh..berbaloi lah nak g jauh pon..melecet kaki,tergolek tepi jalan...ha...:')
Canggih cane?Ha..canggih lah...tade mood lagi nk citer pasal yang nih..:P
Lagi dan lagi benda yang nak d adapt iyelah...ha.....b punctual!
Ye....mereka sangat amat lagi tepat dan mementingkan ketetapan masa..tu diaaaa...aku emphasize bagi korang paham betapa masa itu penting d sini ya!
Lagi tentang adapting.........
Adaptkan diri,sedarkan diri yang haku amatlah jauh,berbatu-batu terpisah antara benua ngan pamily...aish...nanges gak bila rindu ok!:'(
Dah2..tak mo ruin my mood wat beloG nih!

Next is...
Learning!
yeah...I'm a learner and m learning!
Eceh!
Ye...tempat baru..tempat orang..banyak benda lah kite kena belajar kan..
tape2...I'll take my time learning d culture here,every new thing,anything lah....semua pun aku nak belajar...kan ilmu Allah tu luas....sama2 lah kita explore kan???[tiba2 semangat gitu!haha..]~:')

Exciting??
Hahaha...many exciting things I've met here!Exciting places,exciting people,exciting and exciting!Giler tak habes kot nak citer....Sememangnya berada d negara orang adalah sesuatu yang exciting kan??[giler rosak bahasa aku kat post nih kot!:P]
Experiencing!
Ye...We'll not learn anything before we experienced it rite??Dah try,dah lalui benda2 tu baru la tahu camne..baru lah dapat belajar benda baru kan....Ye,sedikit ceramah nampaknyeee!haha....
Jangan akut nak experience with something,selagi benda tu tak salah,maka tak salah la nak mencuba...ye tak??:) 

Ohmy...paling banyak kat point 'Adapting'...ha..hopefully part adapting tuh aku dah boleh stabilkan diri..:')
Okey2..nak citer pasal few things here lak...
nak kenalkan korang ngannnnnnnnnnnnnn....
'ASDA!"

haaa...Asda bukanlah nama orang,mahupun kucing ataupon teddy bear...Asda nih ala2 Tesco...eh..ha..cakap pasal Tesco,sini pon banyak je Tesco...:)
Sooo....to buy groceries tak lah menjadi 1 masalah..cumanye,kena alert ngan label n ingredients lah.....halal tak halal,suite for Vege ke tak,ade whey powder ke tak..oh...makanan takde hal tapi...limited lah....Sesungguhnya hargailah makanan ketika anda d Malaysia yaaa...:')
Buah-buahan sangat bersepah ye....pokok epal tepi jalan yang ngah berbuah lebat,selamber je diorang...tergolek-golek d langgar lori je epal tuh..buah pear pon....bOsoook2 sampai...=.="
Strawberries? haaa...shEdappp!Aku suke giler!!!Senang nak dapat kat sini and sangat murah ya!:')
Lagi yang aku suke..ha..anggur pon...sedap2..jadi my snack je kat sini kot...:)

Eyh..tak citer kat korang pasal umah lak kan...
Rumah kami ok la...naik satu tingkt,jumpa lah rumah kami d 5 Freeman court...tak besar sangat..kicik kot!!rumah kengkawan kami besar lagi...nasib la...=.="
and rumah lengkap ngan peti ais,microwave,oven,mesin basuh...ha..tade kipas yer..hape lagi aku tak sebut ek....oHhh...each person got their own room!:)
Nak tengok bilik aku??nanti2 lah...menyampah lak korang tengok sebab sangat pink..haha~:P
Internet acces,masing2 bilik ade port untuk tenet ya..senang..laju mana tenet??alah..lebih kurang streamyx Malaysia jer pon....kadang2 takde la laju pon...biasa aje lah..so,tak yah la korang bangga2kan sangat tenet omputih nih...:)
oh ya....tiap malam time fresher week ni asyik berparti je diorang nih..
then..ha...pasal goodies yang kami dapat sebagai new comers kan,ade lah chocs dalam tuh,dah elok2 best belek2 chocs..tup2...jumpe sekotak benda nih kaler purple...heeeee...ape kah dia????
haa...
jeng..
jeng..
jeng!!!
benda itu ialahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh:

~kondom!!
Sekian..
[cam jakun je kot pes time pegang kotak dia nih!haha~XD]
apekah???jangan diikot budaya nih ye~=.="

kondom nye haku tak amek pic!=P

Lagi...nak cerita ape ye...kelas?ha....jadual ala2 aku kat IPBA...ade gak yang habes kol 4 kot..aish2...=.="
At least kat iPBa fix je sampai kol 130..sini lagi lambat lak..gap banyak sangat kot!sejam 2 jam...grrrr~>.<"
Oh ya..kat Uni kami ade je surau...Alhamdulillah..senang sikit nak solat..:')

Around Canterbury Christ Church University and Canterbury.....

 
Bawak bekal ok!=]

 
 




 













eh..tak citer lagi pasal kedai nama 'Poundland'...hee..ala2 kedai RM2 kat Malaysia je ni...semua pun 1 pound...1 pound sama ngan....RM5 plus2 ok...=.="
tapi barang2 dia standard barang RM5 Malaysia lah...:)
Ha..yang tanya2 pasal kasut tuh..kalau korang convert duit kite same je...cuma murah sikitttttttttttt je pon..setakat kurang harge RM30-40..korang bodek2,flirt2 kat tuan kedai kat Malaysia tu boleh kot dapat...[nampak sangat aku biasa buat!hak2..:)]
Tapi kot la nak jugak barang dari UK nih,mari2,aku tolong belikan...haha..bajet cam haku nak beli secara percuma untok korang ek???
heee.....tolong aje yer...duet siap!BeLom mampu agy lah..~:P

Oh ya...John wat potluck Raya..ni ha piccas...

 










 :
:
:
:
:
ok dah....sekian saje laporan aku dari bumi Canterbury....

 and ni lak few piccas trip ke London~:)












 Aku nek taxi nih semalam!!chomel giler!!!^^"

ha...termuntah tak tengok aku??haha~=P
Nak bekfast jap....perot munYik2 krOoook kRook dah..ngahaaaaa!

dan...
lagi satu bagi keluar isi perOt tros!
Cakk!heee~:P
till then,cuddles n smoOchies much frOm me @ Canterbury...:')

4 comments:

Ilidina.. said...

heee...t tunggu winter ye..lg sejuk..kalo dibanding sbnrnye tenet cnie lg laju dr msia..nk tgk youtube trus je kalo streamyx kdg2 tuh kne tggu buffer..sgt lmbt..huu

NorFa said...

alamakkkkkkkkkkkkkkkk...sejuk2..brrrr...=.="

Shahril said...

ok..sounds interesting..
x sabaw nk g warwick hari jumaat nih!!!!!
emm..part kondom itu sangat mengujakan..huhuhu..adakah kami diberi free
gift begitu jugak nnti..bhahahaha

NorFa said...

haha...hamboi sharil....^^"