Saturday, September 17, 2011

Bayar Seringgit layanan pun Seringgit ke?

Assalamualaikum.
Ye,walauku sakit namun ku gagahi jua.
Eceh! :'P
To all friends,
thanks for your concern.
Im doing well here,getting better I guess.
To those yang lost with what craps me talking about,
Sebenarnya almost 2 weeks me tak sihat.
Sampai drip air 2 botol.


blue
Kiri biru!


pink
Kanan pink!
Comel tak?hehe!
:'D
Ok,

seminggu demam berulang,
diarrohea,
muntah2,
sengal2 sendi,
badan lesu.
Mana tak lesu nye,
keluar masuk toilet je seminggu tu.
dengan demamnya lagi.
Sampai kering air dalam badan.
Dehydration.
T_T
And me feel so lucky ada abang yang sangat concern and cepat buat kerja.
Kalau ikut me,
ingatkan sakit biasa je.
Ibu berkali ajak g klinik,tapi me yang cakap 'Takpe,demam biasa je ni.Sakit perut biasa."

Last2 abang paksa g klinik dia,
blood test and urine test reveal yang me dah Dehydration rupanya.
Bukan demam biasa.
:'P
The thing is,
me bukanlah nak cerita banyak about my sakit.
Tapi isu:
"Bayar Seringgit layanan pun Seringgit ke?"

Ok,kawan2 kat fb mesti ade terbaca status me yg cakap:
"Back from hospital and I hate the 'kerek' doctor"
Meh nak share why la me sukahati je cakap doctor tu kerek.
Cerita malam sabtu,jam 9 malam.
Hospital S******

Bilik No 4.
Setelah tunggu lebih sejam.
ye,
lebih sejam.
Doctor garang: Ye,adik sakit ape?
Me: doc,say dah seminggu demam berulang,cirit birit,badan jadi lesu.
Doctor garang: Ok,dah pergi mana2 klinik?
Me: Semalam saya dah pergi KK G****,drip 2 botol air.
Doctor garang: Orang KK cakap ape?
Me: dehydration.
Doctor garang: so now?
Me: Demam lagi doc.Malam tadi shivering.
Doctor garang: So awak nak saya buat ape?
Me: *U doc,or me doc?-.-!* err..tak tahu.
Then kebetulan my big brother called.
Me jawab,and abang suggested me to take blood test n urine test again as masa kat KK tu dah buat but nak confirmkan lagi if me still dehydrate or takut2 ada sakit lain.
Doctor garang: Sekarang macam mana?
Me: Abang suggest untuk buat blood test and urine test. Doctor,apa tanda2 denggi or malaria tu?
*Dalam hati cam bengang sebab dia doctor kot,patut dia la decide nak buat ape,dah la me headache time tu...T_T*
Doctor garang dengan muka tegang : Abang awak tu kerja apa?
*Dah la tak jawab soalan,lepas tu tanya dengan muka straight.*
Me: MA je.
Doctor garang: Ok lah,kita buat ikut ape abang awak nak. Tapi u kena stay wad 3 hari.
Me: what?3 days?Tak boleh dapat result malam ni jugak?
Doctor garang: Makmal tutup malam2 macam ni. Nak cepat boleh,pergilah swasta n IT'S ALL ABOUT MONEY. Awak ade masuk hutan ke nak kena malaria ni?
*Orang risau,n tanya tanda2 je tadi.dah la tak jawab,lepas tu nak sindir2 pulak.Entah2 dia salah dengar. *
Me: Diam.Cuba untuk fikir positive.
tak tahu nak jawab ape dah.
last2 that so kerek DOCTOR tu panggil nurse without saying things to me and kakak nurse bawa me untuk ambil darah.
Then abah ibu decide utnuk take me home,tak yah nak say wad,lagipun boleh je tengok result Monday nanti.
Tapi,doctor tu cakap pada abah:
Itu terpulang kat pesakit,saya tak boleh bagi apa2 keputusan.
The heck!
Memang pesakit ke kena decide nak makan ubat ape,nak kena buat ape bila sakit??
Serius,
doctor tu betul2 uji kesabaran kami. 


Then abah bawa me pergi klinik swasta.
Doctor sangat mesra,
layanan baik.
Peramah and sabar.
Asyik tersenyum and ketawa.
Hilang stress jumpa dotor garang tadi.
Siap bagi kata2 motivasi lagi.
Handsome pulak tu.
:'P
Ubat RM 33.
Bukan SERINGGIT.

Ok,bukan nak kata hospital kerajaan layanan tak bagus.
Mungkin cuma ada seorang dua yang macam tu.
Last2,semua dapat nama.
Well,
harapan untuk jumpa doctor is to seek for remedy.
Bukan kami yang kena buat semua keputusan sendiri.
Tu baru saya yang kena,
saya harap takde la makcik2 or pakcik2 yang tengah sakit2 tiba2 kena kusutkan lagi kepala dengan soalan;
"So,awak nak saya buat apa?"

Kalau doctor dah stress,
pesakit yang tengah sakit lagi la stress.
Kalaupun ada masalah kat luar,
jangan lah bawa sekali masa bertugas.
Serius,
kecewa.
Tak pernah dapat layanan yang tegang,kerek,and stressfull macam tu.
What if your own sister dapat layanan macam tu?
Orang tanya baik2,
dia jawab dengan muka tegang.
Eleh,
kalau senyum bukan kena cukai pon.
Kedekut sangat nak senyum.

Just 20cents words from me.

IMG_5318



notakaki: Doakan me cepat2 get back my energy untuk persiapan mental balik UK nanti ya?:')

6 comments:

HizRyanz said...

I used to face the same things before...

Doc: mumble2...
Me: nama je doc, lyn pesakit mcm xpnah amek medic course... (mumble kasi dia dengar...)
*lg best dlm english...

Nak bg muka dia berubah=
lepas ni mmg harumlah nama doc n hospital ni kat blog2...

MadToadDoughLogy said...

Mesti doktor tua kan?? doktor tua kat msia kebnyakkan bongok skit dlm hal2 kesopanan terhadap pasien...lain kali, amik naka dia, dan terus report kat admin...you have the right...btw, get well soon syg :)

MadToadDoughLogy said...

amik nama* dia..typo sbb geram bila baca

NorFa NFMD said...

abg yan: doctor oh doctor..xnk dh p hospital tu.....>.<

syam: doctor muda la ebie.dgn abah pun xhormat,tak baik betul ;(
nway,thanks b :)

Teritorial Seorang Penyamun said...

kerek giler...

perlu apa2 bantuan ke?
roger je, bila2 masa penyamun sudi menyamun dokter dan misi2 nye skali...

http://7penyamunbukit7.blogspot.com/

Neoasna said...

hehe kelakar.. tp mmg hspital gomen sux. mungkin sbb Gomen sendiri pn sux kot. x ikhlas untuk rakyat. bg kerja sbb pekerja tu pro Gomen. kesimpulannya di sini, mmg bahaya brubat dekat hospital gomen. nak2 nanti kalau nak pindah jantung, xkan nak beli jantung yang seringgit x...hehe