Saturday, November 13, 2010

Resepi: Puding Roti

Salam and good day readers!!
UmcHak!!
Kabare kuwe?
Waras?
Wes mangen rong?
Waduh...kok speaking jowo bocah iki!!
Hik hik!
Saje nak asah sikit2 bahasa ibunda aku kot!
Kang kalau aku tak sekali sekala guna ilang lak identiti Melayu Jawa aku ni ha...:P
*Padahal aku tahu bape patah tuh jer...dah pernah guna kot kat entri lama~:P*
nampak cam cerdik sangat je speaking jawe lak kan~huahuahua!!

Jap,aku ni asal tetiba mengagung-agungkan kejawaan aku nih?
Ntah la,sejak duk negara orang nih semangat patriotik makin tinggi la pulak....hihi~
*blueek!cam tade kena mengena je ayat aku tuh!*

*Interframe jap si budak darah Melayu Jawa nih*

Hokeh hokeh!Dah lari topik banyak sangat ni ha....
Actually nak kongsi resepi je pon nih.

So,
Sit back,
Relaxs
& enjoy!
*Cam la korang nak tengok video ke hape~tak kena tol ayat aku kan!:P*

Baiklah,tanpa melengahkan masa,saya dengan ini ingin mengisytiharkan,
resepi hari ini ialah......
jeng jeng jeng!
Yang tersenang abad ini yeh :
jom try masak......:

Puding Roti

*Applause ar sikit!* 

Dah ready pen and kertas untuk salin bahan2 nih?
Oh,tak perlu...
Guna kan teknology yang ade d ujung jari ye.
Right click your mouse and 
kopi dan pasta jer....
tak paham??
Copy paste lah jer kat word tuh..
:P

So,all you need are:
4-5 slices of bread
(Spread them with butter ya~)
a tin of evaporated milk
(heat up susu,but not until its boil..panaskan jer,jangan sampai didih lak)
half cup of sugar
4 eggs
1 tbs vanilla essence
raisins

What to do next?

Ha....panaskan oven 180 degree.
Pastu,pi cari mangkuk yang cukup besar ngan senduk kayu dulu ek.
Dah jumpa si mangkuk dan si senduk?
Seterusnya,jumpa tak loyang untuk bakar puding roti you all ni nanti?
done?
ok!
Jom mula operasi!

1.Roti yang dah disapu mentega tu susun2 lah kat loyang dulu ye.
2.Pukul telur +gula+susu+vanilla essence sampai sebati.
3.Tuang adunan atas roti.
4.Taburkan kismis.
5.Tunggu jap dalam 10 minit,nak biar roti 'kembang' serap bahan2 yang dipukul tadi.
6.Agak2 roti dah cukup serap bahan2 tadi,masuk la kat oven,bakar selama 45 minit.
7.Dah masak,biar sejuk,masuk peti ais,potong,makan ngan kengkawan tersayang ye.
Ni hasil air tangan aku dua hari lepas yer 
*Aku tak letak kismis,sebab my bestie Syin tak suka kismis dalam makanan~hee*:


\
Belum potong!
Dah potong.
*Masuk sikit kat Tupperware nak bagi kawan rumah sebelah~:P*

Yang kat pinggan untuk kawan serumah.
*Kelihatan tangan Kak Aten mengambil sepotong yer~:)*


Haaa...dats all for today. Sorry cuz aku banyak menyimpang dari topik sebenar ari nih.
Al maklumlah dah tengah2 malam tapi tak boleh nak lelap g mata ni ha. Mulalah nak ting tang ting tang Alexander~
*tade kena mengena ngan Zizan raja Lawak~rujukan:Youtube!:P*

Ngan weather yang tahap sejuk beku ni ha..4 degree kot malam nih,ujan renyai2 lagi,heater tak berfungsi lagi.Memang terbaik lah!

Dengan ini,saya melaporkan.
:P

Hihi..sebelum aku merapu lebih panjang,eloklah kiranya kita bertemu dilain hari.

Selamat mencuba resipi ni yer~
^^
Till then,
cuddles n smoochies!
Hey kamu,senyumlah sikit!!
^_^


3 comments:

mera zati M.z said...

nampak sedapppp...anta IPBA sikit :P

MadToadDoughLogy said...

Cik Norfa, my house takde oven kukus boleh?? berapa minit eh nak kukus??

NorFa NFMD said...

mera:wait me another 3 years...^^
MTD:boleh2...make sure u cover pnutup pngukus ngan kain so dat air tak mnitis ats puding tu..:)