Thursday, November 25, 2010

CUACA.

Salam and good day readers.
Ok.
Aku ngah stuck ngan assignment ni.
Oh.
2000 words essay not easy meh!
ade 2 essay lak tuh.
So,
4000 lah!
Grrrr~
Pelajar.
Camnilah.
Rilek2!
Kami sebagai pelajar memang gemarkan assignment dan segala macam homework yang diberikan ye.
[Keluarkan kata2 indah,mata ke atas,tangan di dada]

Ok,
jom,norfa nak kongsi pendapat ari ni.
Urm2~
(◡‿◡✿)

Selalu kita dengar,
"Kita menangis mencari-cari matahari yang hilang,lalu kebasahan dalam hujan; akhirnya kita tersenyum senang dengan pelangi yang lebih indah kurniaan tuhan"


yang pernah aku baca,
"Nak dapat pelangi,kenalah hujan dulu"

yang versi English,
dri blog Kak Ili ;


Dalam pepatah melayu pulak sebut;
"Ku sangka panas hingga ke petang, rupanya hujan di tengah hari"

Ade pulak cakap,
Sediakan payung sebelum hujan.


Orang putih lak cakap,
Every cloud has a silver lining.


Err...
Macam lain sikit.
tapi maksud lebih kurang je.

Semua pun nak cakap,
Setiap kesulitan yang kita adapi tu pasti akan ada kemudahan suatu hari nanti.
Dan,kita kena selalu bersedia untuk setiap kemungkinan menghadapi kesulitan.

ok.
Perasan tak.
Setiap kata2 tuh macam related jer ngan cuaca.
Erk.
Aku dah macam kaji bahasa lak.
:P

and sekarang aku nak cakap:

"Hidup kita ni macam cuaca.
Sukar diramal.
Kadang2 boleh je nak ramal.
Tapi,
Kadang2 ramalan tu tak tepat.
Kadang2 hidup kita ni panas je.
Terang benderang ngan matahari.
Kadang2 hujan pulak.
Siap ade guruh and petir lagi.
Tiba2 gerimis tengah2 panas.
Dah demam panas.
Sebab lupe bawak payung.
:P
Sekali sekala dapat pelangi."~[norfa,2010]

Subhanallah.
Cantik sangat kan.


Memang macam tu lah hidup.
Ada masalah barulah adventure.~[norfa,2010]
kan?

jadi,
tiap kali kamu ada ada masalah,
cuba renung2 balik saat2 kamu bahagia.
Saat2 kamu senang dengan nikmatNya.
Nikmat kan saat2 tu.
Sudah kah kamu ucap Alhamdulillah saat menerima nikmat itu?
Dan saatnya kamu ditimpa sedikit kesedihan,bersabarlah.
Banyakkan berdoa.
Dia akan perkenankan doa kamu.
Tak cepat,mungkin lambat sikit.
Heee~
Kata kuncinya: SOD BA RO -> Sabar!
:')
*Tiba2 macam nak berusrah lak aku~:'P*

and in Quran also stated:
"Verily with every difficulty there is relief."
[94:6]

Till then,
cuddles and smoochies..
Hey U!
Senyumlah sikit!
[^_^.]v

8 comments:

tulip putih said...

heee..

best2 post ni..!!


salam singgah nor :) :)
dari piqa y comel :P

Ilidina.. said...

heee...tbe2 rase bangge bace entry nih..hehe

carl said...

I LIKE THIS.

.:rizaL:. said...

cuaca kat cni asyik hujan je...huhu

mikail han said...

gud2

sarah said...

sayang..
kamu dtag :)

Seri said...

kadang-kala emosi seseorang lagi sukar diramal berbandding cuaca

GloxiniaFh said...

norfa.. anda telah ditag untuk blog larian.. sile join oke.. (^^)v