Thursday, June 30, 2011

Makan untuk hidup kan?

Assalamualaikum kawan2!
Anda sihat?
Arakian tersebutlah sebuah kisah di Parham Road,Canterbury.
Barang 52 orang rakyat dari bumi Malaysia duduk menetap,diam di situ.
Kian hari kian mengecil jumlah itu.
Rata-rata hampir 3 per 4 dari kami telah kembali ke tanah tumpahnya darah,Malaysia tercinta.
Semakin hari semakin sunyi.
Yang tinggal pula sedang sibuk berpindah randah.
Memasuki tahun kedua,semuanya perlu sendiri.
Moga2 kami selesa di rumah baru nanti.
Adapun kami yang tinggal juga menghitung hari.
Yang dulunya 3 purnama lamanya,kini tinggal hanyalah 3 hari.
Hati girang bila yang pasti waktu itu hampir tiba.
Semoga lancar perjalanan kami nanti.


OkOk..
Nopa stop!
Seronok jugak sekali sekala jadi ala2 penglipur lara gitu kan!
:P
Wooohoo!
1 Julai
2 Julai
3 Julai!
4 Julai terbang balik dah...
InshaAllah,panjang umur sampai la chek kat Malaysia tercinta tu pada 5 Julai jam 130 ptg d LCCT..
:')
Oh oh,
tajuk entri,
"Makan untuk hidup"
Hihi!
Ekcelli,

Nopa nak buat shortlist lah what food I'm gonna eat when I'm back in Malaysia!
dudududu!
Rindu sangat kat makanan Malaysia tawu!
Paling rindu air sirap bandung cincau!
OkOk,
so the list start;
1. Sirap bandung cincau
2.Sirap suam
3.Sirap laici
4.Sirap ais
5. Roti canai kosong,telur,sardin...wuuuuu!
6. Murtabak2!
7.Ikan talapia masak lemak cili api!
8.Ikan keli goreng berlada!
9.Ikan patin masak rebus asam!
10.DURIAN!!
11.Mee rojak!
12.Mee bandung!
13.Nasi lemak sambal udang!
14.Satay
15.Ayam percik
16.Nasi kerabu!
17.Nasi minyak
18.Kuih ni:
favourite,tapi tetiba lupa lak nama dia..=.="
19. Kuih cakoi *betui tak chek eja ni?*
20.Kuih apam,tak kisah lah apam balik ke,polkadot ke..semua nak janji apam!
21.Otak..otak...nak otak...hihi!Otak2!!
22.Kuih cara berlauk
23.Cucur badak
24. Ok,ni epic.Identiti anak jawa ni! :TEMPE GORENG cicah sambal kicap kurang pedas!!
:P
25.Kuih lopis
26. Kuih kasui *betui ke eja?:P*
27.KEROPOK LEKOR!
28.KEPSI a.k.a KFC!
29.McD!double cheese burger...>.<
30. Pisang goreng!!
31.Ikan bakar
32.Ikan siakap 3 rasa!
33.Nasi goreng pataya!
 lagi...
lagi...


lagi..lagi...fuhhh..tak abes la list ni kalau Nopa terus buat!
Ada sape2 nak belanja makan benda ni semua tak?
Pulishhhhhh1
hihi!
:')
OhOh,

Paling penting masakan ibu!
Hebat mane pun kite masak,tak kan sama dengan air tangan ibu.
Ajaibkan air tangan ibu kita?
:')


Sekian dulu update dari caye!
Terus menghitung hari.

Ni gambar masa kami jalan kan Summer project d Sandwich Kent. :)
IMG_2934
IMG_2902
Akhir kata;
Doakan perjalanan kami nanti ya..:')
Dah rindu sangat dengan orang2 d Malaysia.
Yang kat Jakarta tu pun.
Hihi.
:'D
notakaki:
Alang2 berdoa,jangan lupa doa untuk kebaikan semua sebab..Orang muslim yang mendoakan orang lain secara diam-diam, akan disambut malaikat dengan berkata: "Semoga untukmu juga" (HR. Muslim)~^_^ ♥

2 comments:

Azam Sad said...

Kuih yang warna hijau putih tu KUIH SERI MUKA namanya..kehkeh

Tempe-tempe...makanan feberet orang Jawa...haha :p

kiesya said...

hye! Nice blog..feel free to follow,mekaseh =)

http://www.duniakiesya.blogspot.com