Monday, June 13, 2011

Recipe : Cheese Cake :)

Assalamualaikum!
Tuit tuit!
Its 130 a.m. and me waiting for Subuh!
Tulah,dah summer ni subuh masuk 222 a.m.
Kalau tidur,bimbang terlajak pulak.
Maghrib pulak masuk jam 9 malam camtu
:)

Oh2,
Nopa nak share resepi nia.
Cheese cake!
Its a plain cheese cake,but trust me,
the taste is not as plain as its name!
It's a fluffy cheese cake!
Yummmeeey!
:P
Cheesy cake!
cake!

Ok2,
so, these are the things u'll need to make a cheese cake:
250 gm cream cheese
[Fyi, 250 gm approximately 1 cup yer :)]
200ml fresh cream
[Oh2,takde fresh cream ye?U can use plain yogurt :)]
3 tbs plain flour
[tbs:table spoon a.k.a sudu besar ye :)]
2 tbs lemon juice
[Me kinda lazy to squeeze a lemon for only 2 tbs of its juice,so,dalam peti ais ade juice oren,Nopa gune je jus tu..hihi]
2 eggs
1 tbs vanilla essence
90 gm caster sugar

Next,
the steps:
1. Cuci tangan!Hygiene first!!
:P
2. Griskan loyang kesayangan uolss dengan butter :)
3. Dengan lafaz bismillahirrahmannirrahim,mix all bahan2 di atas.
4. Pukul sebati sampai creamy.
5. Tuang dalam loyang.
6. If nak hias coretan cokelat cam nopa bat tu,buat la paste chocs guna 1 tbs hot choc powder and sedikit air. Pastu conteng lah kek korang yeh.
:)
7. Bakar selama 45 mins dalam suhu 170 celcius!
:)
8. Ha,jangan nak memandai terus potong bila dah keluar dari oven tu. Sejukkan dulu ok?Then masuk peti ais. Esok potong mesti santeeeeeeeeeeeeek je!Hihi!

Selamat mencuba!
^_^

1 comment:

Ha.na said...

aaaaaa.mcm sedap.nnt nk try buatla.hihi ^^,