Sunday, January 16, 2011

Resepi: Oreo Cheese cake Mudah

Salam and good day readers!
WoooHoo!
Semalam tiramisu,
ari ni Oreo Cheese Cake pula ok?
^_^
So,ni resepi yang for me cam paling senang n ringkas yang Nopa jumpa kat myrecipe.com tuh.
Dah amek pen dan kertas?
Ok,
now salin ni ya:


Base :
            300gm biskutoreo - di buang krimnya 
50gm mentega dcairkan

Adunan Cheese:

500 gm soft cheese/Philadelphia cheese 
110gm gula kastor
1/2 tbspesenvanila
2 eggs
150ml whipping krim
1 tbsp. lemon juice
10-15 kepingbiskutoreo di patah 4 - di buangkrimnya

Cara-cara:-

Untuk Base:
1. Kisar halus Oreo yang dah dibuang krim,mix dengan mentega yang dicairkan and tekan padat kat loyang pembakar~masuk kat peti ais dalam 15 minit camtuh.

Untuk Adunan Cheese:

1.Beat soft cheese sampai sebati,then masukkan gula,esen vanilla,telur,whipping cream and lemon juice~Pukul sebati ya!
^_^



2. Masukkan oreo yang dah dipatah-patah, gaul sebati ok?
:)


3. Tuang adunan cheese atas base oreo tadi.
4. Bakar dengan suhu 150 degree selama 50 minit [Bakar cara water bath ye!:)]
5. Dah masak,biarkan sejuk dalam sejam gitu.

ehe!
Comel tak?
:P

6. Dah sejuk,simpan dalam peti ais lebih kurang 4 jam
*ikut resipi yang akak tuh tulis~:P*
So,tu je kot.
Mudah kan?
Jangan derhaka pada arahan resepi tuh ok?
Tak jadik kang ha!
Baru tawu.
Fiu~Fiu~Fiu..
:P
Oklah,
Selamat mencuba!
Till then,
cuddles and smoochies!

Salam sayang!
Senyumlah sikit!
;)

5 comments:

.:rizaL:. said...

kak nor! sedap gile..nak jgk...nnt balik malysia tlg watkan k? ehhe

MadToadDoughLogy said...

alahai comeinye ~

NorFa NFMD said...

ijai:hehe~boleh dek..^_^

syam:heee~comei kan kek tu..fiu3~:D

shaa bonitaa said...

norfa suke buat kek ea..heee

faa.rosli said...

salam norfa,

thanks sudi share resepi oreo cheesecake yang sangat sangat sangat mudah dan sangat sangat sangat sedap!

tapi faa ubah pada Kitkat Cheesecake menggunakan resepi oreo cheesecake norfa ni. harap norfa halalkan ya. hehehe.

jom singgah.

http://faafeefoo.blogspot.com/2013/05/kitkat-cheesecake-bake.html