Saturday, January 15, 2011

Resepi: Tiramisu.Mudah.Cepat.Sedap

Assalamualaikum,
Salam sayang
Salam dari Canterbury!
^_^
Tengah cari resepi tiramisu ya?
Meh2,
Norfa cadangkan resepi ni.
InshaAllah,
mudah saja,
sedap,
malah cepat je nak siapkan.
;)

300gm Soft cheese/Philadelphia cheese
300ml whipping cream
250gm gula
[Me use 200gm pun dah manis..:)]
2 tbs vanilla essence
1 packet Ladies fingers 
[Malaysia susah nak dapat ladies finger diorang cakap, 
boleh je ganti dgn sponge kek or biskut marie]
2 sudu Nescafe
1 cawan air
[Room temperature]

Cara2nye:

1. Beat Whipping cream sampai stiff gitu. Cane nak tahu Whipp cream cukup stiff? Senang! Try trbalikkan mangkuk tu,kalau tak tumpah,and cream tu stay dalam mangkuk,dah stiff lah tu. Ok,cara nak tahu cream dah stiff itu memang macam..............hihi~:P

2.Then,masukkan Soft cheese and gula and vanilla essence. Pukul sampai fluffy. Ye,gebu!!

3. Now,bancuh Nescafe with air tadi.

4.Celup ladies fingers ala kadar. Jangan soggy sangat ya,lembik biskut tu nanti.

5.Then,susun as base kat tupperware/ loyang kegemaran korang.

6.Layerkan dengan adunan cheese and cream tadi.


7. Layerkan semula ngan biskut yang dicelup air nescafe tadi.

8. Final layer dengan adunan cheese.

9. Oh,takkan nak biar putih,tak menarik kannnnnnn!so,tabur la sikit ngan hot choc korang..tak pun milo..hehe!

10. You're done,now masukkan kat peti sejuk kejap.

Petang kang makan lah.
Fiu~fiu~fiu...
*Dah petang*
Now,
ni hasilnya:




1 tak cukup,dua pon tambah lagi.
Hihi.
Habis my diet camni!
:P

Oklah,
selamat mencuba ya!
Till then,
cuddles and smoochiesss!

Spread the happiness!
Smile!
[^__________________^.]v

p/s: Birthday Ipah ari nih. 16 Januari~Kat dia pon norfabuat tiramitsu.Hee~
Happy Birthday Ipah sayang!
^_^

6 comments:

iefa said...

sedap.amat!

Syin said...

sgtt amat sedapp :P

lurve honeyspinoza said...

wah!senang..nk cuba lah...kalau yang nescafe tukar cappucino or mocha or ape2 perisa boleh kan?*salivating*..;p

farah hairuddin said...

wah..air liur meleleh~nak!!!

NorFa NFMD said...

ipah n syin : redundant!haha~:P

lurve honey:ehe..boleh je gne any type of nescafe..^^

FH:weheee...mari2 dtg UK meh!^^

fara asaad said...

nak try la..cam sedap jep.. =)