Saturday, March 5, 2011

E-Diary!

Assalamualaikum readers!
Hak bersuara,
Kitakan 1 Malaysia.
*Entri takde kena mengena dengan slogan tu pun*
Isu emo,marah,gaduh,tulis shout out/ status kat FB.

Ala2 E-Diary lah FB ni kan?
:P
Ada orang cakap: 
"Tak suka la emo2 tunjuk kat FB, kecoh je,cakap baik2 sudah"
Ade pula kata:
Burok la gitu,semua orang tahu kang korang gaduh.
Ade yang bagitahu:
Bio kan aje le,FB dia.
Ade pula berpendapat:
Ala,FB kan public. Ko taknak baca dia emo2,ko hide lah dia dari home.
Ade yang kate:
Camtu pon nak bagitahu ke??
Ok
Sekarang
Aku nak share ape yang aku rasa: 
FB memang tak  dicipta as E-diary.
Ia dicipta untuk KOMUNIKASI.
nama pun social website.
tapi
nak buat macam mana.
Everyone seems love to share ape yang diorang buat,rasa,hadapi kat FB tu.
Well,
Sukala hati orang tu nak emo kat mana pun.
As long as dia tak mention any name,
or memburukkan orang.
Kan??
Dia punya FB kot.
Biar la.
Yang duk kata gtu,last2 dia pun buat status emo.
Aku rasa cam...
pffffftt...!
=.=
So,peeps,
takyahla korang sibuk2 bila orang tu share ape yang dia buat ari tu, or kot la diorang tunjuk 'keEMOan' mereka kat FB tuh.
Last2 korang pun buat jugak.
contoh status FB yang pernah aku jumpa:
"Aku bengang lah bila orang buat FB ni macam diary diorang"
Lagi satu yang aku ingat;

"Hey friends,FB is not your diary. Hari ni saje aku penat tengok home yang penuh dengan luahan perasaan"


Lah,yang korang duk tulis tu bukan luahan rasa or diary korang ke?
O.o"
Jeng jeng jeng!!!
:
:
:
:
:
:
:
Well,nowadays it seems that FB is all-time favourite diary for everyone aite?
Bila....
Saket perot tulis kat FB.
Aku la tu.
Hari hujan update kat FB.
Aku lagi.
Dapat elaun tulis kat FB.
Pernah kot update gini!
:P
Pergi dating bagitahu FB jugak.
Oh,aku tak pernah g dating lagi setakat ni
:')

Rasa gembira share kat FB.
Aku juge.
Tengah masak sempat tulis kat FB.
haha,selalu aku buat.

Assignment banyak ngadu kat FB.
Aku lagi.
Nak tidur pun sempat lagi tulis d FB.
Aku juga.
Baru bangun pun terus buka FB.
Aku la tu,nak say morning!:P
Korang ada tak wat gini?

Ada tak?
Ada tak?
Dudududududu~
Pucuk pangkal,
FB lah diary kita zaman sekarang.

and
FB juga adalah
The bestest place to pass "the messages" to people yang susah nak paham.
Dah termasuk isu lain dah ni.
Ala2 topic :
Sindir menyindir,Sentap hati maknak!:P
So kalau ada yang terasa pedas pahit masin,
al mintak maaf lah.
Ok,aku terbaca ni.Jom refleks balik.

Hadis Anas bin Malik r.a: "Sesungguhnya Rasulullah s.a.w bersabda: Janganlah kamu saling BENCI-MEMBENCI, DENGKI-MENDENGKI dan SINDIR-MENYINDIR. Jadilah kamu sebagai hamba-hamba Allah yang bersaudara. Haram seseorang muslim berkelahi dengan saudaranya lebih dari tiga hari lamanya."

Cepat2 lah rujuk kat orang tuh,kot la korang ade terbuat salah ke hape ke kan??
and paling penting
don't judge b4 you ask,people!
it makes things getting worse.

Biasalah people *termasuklah aku ok!*,
"Salah orang cepat je nampak.
Buruk orang cepat je perasan.
Salah sendiri?
Pura2 tak mengerti."
Paling worse bila tak sedo2 diri tuh salah,
rasa asyik dia je betul.
Astaghfirullah al azim!
End of topic sindir menyindir.


So peeps,
what's ur opinion on FB?
Izit a really the bestest place to expose yourself?
Your feeling?
Your messages?
Your recent activities?

Well,
frankly speaking
I should say,
Sometimes it's good to share.
Sometimes it's bad.
Sometimes nobody even cares.
LOL!
Semua pun depend kat yourself ok.


So,
till then,
cuddles and smooches!
Thanks for reading.
Im just sharing my opinion.
Cheers!
:)
Hey you!!
Senyum lah sikit...
[^_^.]v


notakaki: Ciri2 orang beriman ialah mereka yang memaafkan :')
Ohya,status aku kat FB baru2 ni :
Alangkah indahnya dunia bila semua orang bersangka baik.

Ok,memang susah nak bersangka baik,bila syaitan asyik berbisik.
Tapi,tengok tu,still nak salahkan syaitan,padahal penyakit hati sendiri kot bila bersangka buruk.
Hati kita yang tak bersih.
So,jom,sama2 renung2kan,sambil berusaha bersihkan hati.
May Allah bless setiap niat baik kita.
:')

6 comments:

wafa batrisya said...

setuju2.. hehehehe... ramai je org cakap jgn emo2 kat fb, last2 die yg buat jugak... hehehe.. :Tp xpelah... manusia kan kene sentiase memaafkan kesalahan org lain... kite maafkan je lah die... hehehe.. :D

woot-woot said...

haha..relak norfa..relak..jangan jadi macam dieowg pulak ^^

NorFa NFMD said...

wanie : ehe....yup2~^_^

woot2: hehe..ngah relaks la ni...^^v

TrigYy said...

fuh, nice sharing.. hihi

NorFa NFMD said...

trigYy : fuh,silap ari bulan saye kena 'tembak' ngan org2 tertentu~^^"

mIss ♡ AtuL said...

sy stuju.....