Thursday, March 3, 2011

Resepi : Muffin Mudah

Assalamualaikum and good days readers ;)
Hey Hey Muffins Lovers!!
Norfa ade resepi nak share nia.

Resepi ini amatlah mudah lagi murah serta menjimatkan masa dan tenaga,juga bil elektrik.
Siyes nih.
Tak perlu hand mixer tuh.
So,
U all,kalau minat nak try right click ok?
Kalau rajen amek pen and kertas.
:P
Bahan2 nya:
So,g tengok dapur..ade tak ni:

4 cups flour
2 cups sugar
4 tbsp baking powder
1 tsp salt
8 tbsp butter [melted] or cooking oil
*Me used cooking oil,tadi malas nak melt kan butter*
2 cups fresh milk
2 eggs
1 tbsp vanilla essence


[1 cup = 250gm]
[tbsp: table spoon/sudu besar]
[tsp: teaspoon/sudu teh]

Steps:
 1.
Baca lah kamu Bismillahirrohmanirrohim...!
hihi...Semoga Dia izinkan muffin korang menjadi!!
^_^v

2.
Amek mangkuk cukup besar,satukan semua bahan kering.
3.
Then,
guna senduk kayu,
mix sebati dengan susu,telur,esen vanilla.
4.
Kacau sebati ye anda2 sekalian till smooth gitu.

5.
Bila dah sebati,
korang boleh perasakan ngan any flavour yang korang suka.
Tadi nopa bahagi adunan tu jadi 3 bowls.
1 = Vanilla
2 = Chocolate
3= Blueberry


6.
Fill in dalam bekas muffin about 3/4 penuh
[aku buat selang seli kan perisa tuh,ala2 marble cake,pastu tabur choc chip~:)]




7.
Ha,bakar selama 25 minit/180C ok?
:
:
:
:
:
:
:
:
Selepas 25 minit!!

Gebu!
Suka!!Hihi!
^_^

Selamat mencuba ya!!

Till then,
cuddles and smooches!
Hey U!
Senyumlah sikit!
[^______________^.]v

notakaki:
Mulakan segala sesuatu dengan Bismillah..
And buatlah segala sesuatu dengan berlapang dada & hati yang senang gembira,inshaAllah, menjadi semuanya~:)

2 comments:

shinamarukochan said...

sedappp :) macehh~ tengs2 :P

iLatito GriMaLdi said...

sedaaaappp!
will try soon..hihi =)))