Wednesday, March 9, 2011

Resepi: Mashed Potato..Kentang Putar

Assalamualaikum readers!
Anda teringin kentang putar?
yang ala-ala Kepsi tuh?
Jom,try resepi ni!
Aku dah berjaya buat!
Ngeeeee~
[^_^.]v

All you need is: 
For mashed potato:
10 biji kentang [potong kiub ya!:)]
1 tsp black pepper powder
1/2 cup fresh milk
salt [secukup rasa~:)]

For the sauce:
650ml water
5 tbsp chicken stock [I used 2 cube brand Maggi~:)]
1 bawang besar dicincang yep.
1 batang saderi cincang [tak letak pon boleh..]
40 gm butter
20gm flour
1 tbsp tomato sauce
1 tbsp oyster sauce
black pepper powder
kicap pekat
garam

Cara-caranye:
1.
Dimulakan dengan Bismillahirrahmanirrahim..........
:')

2.
Rebus kentang dgn sedikit garam sampai empuk.

3.
Toskan air, mashkan bagi hancur yep!

4.
On your hand mixer, putar kentang sampai smooth.
:)
5.
Sambil putar,masuklah pula susu,garam dan juga black pepper ye akak2 abang2 sekalian.

6.
Siap!
^_^

Untuk sos pula:
1.
Bismillahirahmanirrahim dulu ya!
:)


2.
Masak air dengan stok ayam,saderi and bawang besar. Renihkan dalam 10 minit camtu,pastu tapis,ambil 'air rebusan' je ye?
:)

3.
Cairkan mentega and masukkan pula tepung. Kacau atas api sederhana sampai tak lekat pada tepi periuk.

4.
Tuang sikit2 air rebusan tadi. Sambil kacau2 tau,supaya tak bergentel.

5.
Masukkan sos tomato and oyster and beberapa titik kicap pekat. Actually kicap nih untuk bagi warna je kat kuah tu.
6.
Jangan lupa masukkan garam and lada hitam.


7.
Masak sampai pekat.
Ikut korang lah suka pekat camne kan.

Ha...Siap pun!
Alhamdulillah.

Jadi dah mashed potato kita ye!
^_^

Selamat mencuba!!
Till then,
cuddles and smooches!


Hey you!
Senyumla sikit!!^^


notakaki:
minggu ni tak dapat buat kek baru sebab sibuk dengan kelas,latihan drama,and assignment!!
Tapi takpelah,sabar itu iman...:')

3 comments:

.::~♥ღcik angkuh yg chumelsღ♥~::. said...

saya suka kentang putar..
thanx for sharing..

luv adiela said...

sdapnya!sdapnyaaaaaaa!!!!:D

Cik Tom Yam said...

sdap nye aku tgk.. ehhehhe